Lyt til denne side med ReadSpeakerLyt

21. marts 2025

Social ansvarlighed på skemaet:
Fem af vores elever skal på dannelsesrejse til Ghana

For fem elever på Randers Realskole bliver efteråret noget helt særligt. De skal nemlig til Ghana sammen med NGO’en FANT (For A New Tomorrow), som laver udviklingsarbejde gennem sport og fællesskab. Det er et mangeårigt partnerskab, som nu kulminerer i en dannelsesrejse til en af FANTs lokale partnere i det nordlige Ghana.

Randers Realskole har siden 2020 haft et tæt og stærkt partnerskab med civilsamfundsorganisationen FANT – For A New Tomorrow), som laver udviklingsarbejde gennem sport og fællesskab i Ghana, Gambia, Sierra Leone, Ukraine og Danmark. Gennem en årrække har de to partnere samarbejdet om en række projekter, der har haft stor betydning for både skolens elever og de mennesker og projekter, som de har været med til at støtte.

Eleverne har blandt andet lavet indsamlinger af sko og sportstøj, ligesom Randers Realskole i flere år har haft en årligt indsamlingsløb. Senest i 2024 hvor eleverne indsamlede 118.000 kr. til Flying Stars Amputees’ kunstgræsbane i Sierra Leone. Flying Stars Amputees er et fodboldhold af spillere, der har fået amputeret lemmer som følge af krigsskader under borgerkrigen fra start 90’erne til 00’erne.

En mærkbar forskel
Partnerskabet mellem Randers Realskole og FANT støttes med midler fra GLOBUS-puljen. GLOBUS støtter engagementsprojekter, hvor danske uddannelsesinstitutioner og organisationer samarbejder med partnere i udviklingslande. Projekterne skal engagere danskere under uddannelse i udviklingsarbejde og Verdensmålene.

“Samarbejdet med Randers Realskole er meget vigtigt for os i FANT. Både elever, lærere, forældre og ledelsen på skolen er alle meget engagerede i vores arbejde og projekter. Det gør en mærkbar forskel for vores arbejde at have partnere som Randers Realskole,” forklarer Cecilie Hauerberg, der er sekretariatschef og stifter af FANT.

“Helt konkret betyder partnerskabet, at de næste generationer fra en helt ung alder er med til at tage ansvar. Eleverne er opmærksomme og interesserede i at lære mere om de lokalsamfund og kulturer, som vi i FANT arbejder sammen med. Og så er de topmotiverede, når det kommer til at bidrage til projekterne – gennem viden, engagement og indsamlinger enten af sportsudstyr eller i kraft af deres motionsløb i april.”

I efteråret 2024 blev Lumley Beach Pitch indviet Sierra Leone. Banen er en realitet takket være blandt andet eleverne på Randers Realskole, som i april sidste år indsamlede hele 118.000 kr. til anlægningen af banen. Foto: Abdul Hamid Kanu

Det skaber forandring at være handlekraftig

”Selvom Sierra Leone og Ghana er langt væk, synes jeg, at projekterne bliver nærværende gennem samarbejdet og besøgene af FANT. Målene er konkrete fra projekt til projekt: Vi vil gerne bygge dette anlæg. ’Det gør en kæmpe forskel, at I hjælper til’. For det giver en følelse af, at vi reelt kan gøre en forskel,” indleder Mette Søndergaard, der er lærer på Randers Realskole og har været en af tovholderne på samarbejdet med FANT. Hun fortsætter: “At eleverne får en oplevelse af, at de ved at være aktive og handlekraftige kan være med til at forandre.”

Og eleverne er i den grad med til at forandre.

Kunstgræsbanen til Flying Stars Amputees var ikke blot en udskiftning af en tidligere fodboldbane. De plejede nemlig at spille i vandkanten og på stranden Lumley Beach – på krykker. Det var ikke alene svært, fordi det foregik på sand. Det var også farligt, for stranden er fyldt med farligt affald.

Projekter man kan mærke
”Det er tydeligt, at vores elever er blevet lige så bidt af det her samarbejde, som vi er. Fordi det er projekter og mennesker, man kan mærke. Flere af vores 8. klasser har også arbejdet sammen med FANT i projektet ’Let rumpen og gør en forskel’ – en projektuge om social innovation, hvor de skal ud at gøre noget for andre mennesker,” siger Mette Søndergaard.

Gennem årene har Randers Realskole haft besøg af spillere fra Flying Stars Amputees, der løb rundt på fodboldbanen i skolegården og spillede bold med skolens elever.

Eleverne har snakket med unge fra Sierra Leone via Teams, og senest har Randers Realskole haft besøg af iværksætterne MacCarthy MacGbathy og Halik Abdul-Karim fra HOPin Academy og Plan B Club i Ghana. Det har givet eleverne en stor forståelse for de mennesker, der er bag de projekter, som de er med til at støtte.

I år samarbejder Randers Realskole og FANT netop om et projekt for HOPin Academy og Plan B Club i Ghana. De drømmer om et moderne og funktionelt fodboldanlæg med plads til et lille klubhus. Med i drømmen er også et teknik- og læringscenter, for hos MacCarthy og Halik går uddannelse og iværksætteri hånd i hånd med fodboldambitionerne.

Sidste år besøgte iværksætterne MacCarthy MacGbathy og Halik Abdul-Karim fra HOPin Academy og Plan B Club Randers Realskole. Senere i år får fem heldige elever muligheden for at besøge MacCarthy og Halik i Ghana. Foto: FANT

Turen går til Ghana
”Nu er det så vores tur til at opleve Ghana og besøge skoler, sportsklubber og snakke med børn, unge og alle de mennesker, som gør en kæmpe forskel,” siger Mette Søndergaard, som er den lærer, der skal med eleverne til Ghana.

Det er et projekt og et samarbejde, der harmonerer med Randers Realskoles værdier. Derfor er Birthe Diederich, souschef på Randers Realskole, også overbevist om, at turen til Ghana vil blive en succes for både eleverne, der skal afsted, og de mennesker, som de skal møde.

“Jeg er sikker på, at med skolens grundværdier om gensidig respekt og respekt for andre egenart i bagagen, vil vores elever gå med åbent sind ind i mødet med en kultur, der er så anderledes. Jeg er overbevist om, at de i mødet med ghaneserne vil opleve, at vi i sidste ende er langt mere ens som mennesker,” forklarer Birthe Diederich.

“Vores elever vil møde andre unge mennesker med de samme drømme for fremtiden som dem selv – men med vidt forskellige forudsætninger for at realisere dem. Det håber jeg, de vil tage med sig hjem.”

Værdifuld læring
Samarbejdet med FANT tilbyder noget ganske særligt. Det giver nemlig mening at beskæftige sig med, hvad der sker rundt om i verden. Birthe Diederich er meget begejstret for partnerskabet: “Vi er enormt stolte af vores samarbejde med FANT. Cecilie og teamet gør et fantastisk arbejde med deres meningsfulde projekter i Afrika, og vi er glade for at kunne bidrage,” forklarer hun.

“For os som skole taler samarbejdet helt ind i vores værdier og giver mening på rigtig mange punkter. Vi vægter nemlig højt at lære vores elever om medmenneskelighed, social ansvarlighed, menneskerettigheder og respekt for andre kulturer. Det er læring, der ikke står i bøgerne,” uddyber Birthe Diederich.

“Igennem vores samarbejde med FANT får vores elever indsigt i en anden verden end deres egen.”

Det er drømmen om dette fodboldanlæg, som eleverne på Randers Realskole i år hjælper med at realisere. Illustration: HOPin Academy

Indsigt og udsyn
Birthe Diederich fortsætter: “Det er en helt fantastisk mulighed at komme med FANT til Ghana. Det vil give vores elever indsigt og udsyn i en verden langt fra den, de selv kender. Det bliver lærerigt for vores elever at få sat perspektiv på deres eget liv ved at opleve nogle helt andre livsvilkår end deres egne.”

Selvom eleverne på Randers Realskole lærer om, hvordan kulturer er forskellige, så er det noget helt andet at opleve det i virkeligheden. Derfor stiller skolen også en række krav til de fem elever, som skal med på eventyret til Ghana. De skal være klar på både oplevelsen og opgaven. ”Jeg glæder mig enormt meget til at læse ansøgninger fra eleverne på 8. årgang og afholde samtaler. Vi sætter et stærkt og engageret rejseteam Ghana!” fortæller en entusiastisk Mette Søndergaard.

“Jeg forventer, at eleverne er nysgerrige og opsøgende på rejsen. At de indgår aktivt i samtaler med dem, vi skal besøge. At de er klar på at give en ekstra hånd med og er involverede omkring indsamlinger og tiltag før og efter rejsen,” forklarer hun.

“Jeg er sikker på, at vores elever bliver gode ambassadører for Randers Realskole – både ude i verden, for resten af skolen og for de øvrige elever, når de kommer hjem og skal formidle deres oplevelser og læring videre. Det bliver vildt spændende og en af de helt særlige oplevelser at være en del af,” slutter Mette Søndergaard.

FAKTABOKSE

GLOBUS
GLOBUS støtter samarbejde mellem danske uddannelsesinstitutioner og partnere i det Globale Syd, som kan skabe engagement i det internationale udviklingssamarbejde og Verdensmålene. Samarbejdet mellem Randers Realskole og FANT er støttet af midler fra GLOBUS-puljen.

HOPin Academy og Plan B Club
I Ghana er uddannelse gratis, men der er ikke arbejde til de højtuddannede unge. Til gengæld er der mange, som holder fast i drømmen om en professionel fodboldkarriere. Formålet med HOPin Academy og Plan B Club er blandt andet at skabe jobs gennem iværksætteri og at facilitere muligheden for at dygtiggøre sig i sport uden at gå på kompromis med sin uddannelse – altså at sikre sig en “plan B”.

FANT – For A New Tomorrow
FANT er en dansk NGO, som arbejder med udvikling gennem sport og fællesskab i Vestafrika, Ukraine og Danmark. Organisationen blev stiftet i 2012 og har siden da beskæftiget sig med sport som et middel – ikke et mål – til at fremme fællesskab, inklusion, demokratisk deltagelse og ligestilling. FANT fokuserer særligt på børn, unge og udsatte personer.

Randers Realskole
Randers Realskole er Danmarks største privatskole. Skolen har mere end 1.300 elever fordelt på 0.-10. klassetrin og ca. 140 lærere. Skolens helt centrale fokus er, at “vi vil, skal og kan tilbyde noget andet, mere og bedre,” så hver enkelt elev får de bedst mulige forudsætninger for at trives og udvikles både fagligt og personligt. Skolen har et stort fokus på ESG, bæredygtighed og social ansvarlighed, som integreres i den daglige undervisning.

Ansøgningsprocessen
De fem elever, der skal med til Ghana, er valgt på baggrund af en ansøgningsproces, hvor alle interesserede elever fra vores nuværende 8. klasser har kunnet søge. Herefter er der blevet holdt samtaler med dem og deres forældre.