Nonnehaven på Randers Realskole

Endnu en donation til Nonnehaven:
Vi har med stor glæde modtaget nyheden om, at Friluftsrådet støtter projekt Nonnehaven med 100.000 kr. Med donationen fra Friluftsrådet er vi nu et skridt tættere på at realisere projektet, som ligeledes har modtaget en donation fra Hedeselskabet.

Vi er i tæt og løbende dialog med samarbejdspartnere, foreninger og organisationer om udviklingen af området. Der er plads til flere, så vi hører gerne fra dig, jer, din virksomhed, forening, organisation mv., hvis I har interesse i at deltage i samarbejdet.

Projektet er udviklet i samarbejde med Ældrecenter Thors Bakke, Frivilligværket Randers og HedeDanmark.

Se de gode billeder og illustrationer nederst i opslaget!

Byhave ved det gamle Sct. Joseph Hospital
Randers Realskole ønsker at etablere en grøn åben byhave og læringsrum ved den nye skolebygning på Jensen Wærums Allé. Bygningen blev tegnet af den kendte Randers-arkitekt J.P. Jensen Wærum og er opført i 1916 som en udvidelse af Sct. Joseph Hospital.

Et sted for både eftertanke og læring
Vi kalder haven for Nonnehaven for at ære Sct. Joseph Søstrene, der grundlagde hospitalet. Haven bliver et sted til eftertanke, det stille møde med andre, et sted hvor man lader op og møder verden med sanserne og sindet. Planen er, at der skal være plads til frugt og bær, blomster og urter, buske og stauder; samtidig med at der vil være læringselementer for eleverne i eksempelvis madkundskab, STEM-fagene, innovation og entreprenørskab.

Samarbejde med bl.a. Ældrecenter Thors Bakke og HedeDanmark
Projektet er udviklet i samarbejde med Ældrecenter Thors Bakke, hvis beboere får adgang til haven og vil indgå i forskellige sociale aktiviteter med vores elever. HedeDanmark har projekteret og tegnet Nonnehaven, der bliver åben og tilgængelig for byens borgere uden for skoletiden lige som vores øvrige faciliteter er. For os har det nemlig altid været vigtigt, at vi som byens skole giver tilbage til lokalsamfundet, der har stået bag os i vores mere end 150-årige virke.

Invitation til byens foreninger m.m.
Ønsket er, at Nonnehaven bliver en levende have til glæde for byen. Derfor har vi allieret os med Frivilligværket Randers, der som samarbejdspartner i projektet bl.a. vil fungere som talerør til deres 140 medlemsforeninger. Vi vil også opfordre byens øvrige foreninger og andre interesserede til at kontakte os, hvis de vil bidrage til at aktivere og realisere Nonnehaven som en levende oase, der kan skabe livskvalitet på tværs af generationer i disse Corona-tider.

Fundraising: Friluftsrådet og Hedeselskabet støtter projektet
Projektet forventes at koste omkring 2,3 mio. kr., hvor halvdelen af omkostningerne skal dækkes via fundraising og donationer. Vi er i dialog med flere fonde og har netop fået bekræftet, at Friluftsrådet støtter projektet med 100.000 kr. Rikke Damm fra Friluftsrådet udtaler: “Friluftsrådets bestyrelse har valgt at støtte projektet, fordi det skaber nye muligheder for børn og unges friluftsliv og naturforståelse. Projektet er endvidere et fint eksempel på lokalt samarbejde og inddragelse af frivillige til gavn for en bred målgruppe.”

Donationen er givet som tilskud til indretning af grønt område til børn og unges udeliv og læring i det fri. Friluftsrådet har i forbindelse med donationen lagt særlig vægt på, at området er offentligt tilgængeligt, og at udviklingen sker i samarbejde med bl.a. Ældrecenter Thors Bakke, Frivilligværket Randers m.fl.

”Vi har en tæt dialog med nuværende samarbejdspartnere, organisationer og foreninger, der alle hilser initiativet om en åben grøn oase velkommen. Sammen arbejder vi på at få realiseret projektet, og med Friluftsrådets donation er vi nu endnu et skridt tættere på realisering”, udtaler Lene Nørris Jensen, projektudvikler på Randers Realskole.

Hedeselskabet støtter projektet med 281.250 kroner til beplantning, græs, vand- og stenlandskab i betonudsmykning i forbindelse med anlæggelse af Nonnehaven.

”Projektet ved Randers Realskole er et rigtig fint projekt, hvor et ikke særlig anvendt område bliver transformeret til et grønt læringsrum, hvor der fx kan laves eksperimenter og samtidig understøtte den brede interesse for naturfag for både store og små. Skolen vil med projektet styrke tilknytningen til lokalområdet, og vi har netop fokus på også at støtte projekter, som styrker det lokale sammenhold og bidrager med nye relationer. Derfor er vi glade for at bidrage til netop dette initiativ,” siger kommunikationsdirektør i Hedeselskabet, Christian Bogh.

Skoleleder: Langtidsholdbart og bæredygtigt projekt
”Vi er enormt taknemmelige for at have modtaget vores første donation til Nonnehaven, og vi er klar over, at det kan tage noget tid, før Nonnehaven står klar. Men for os er det vigtigt at gøre det ordentligt, så vi skaber et langtidsholdbart og bæredygtigt projekt. Vi har god erfaring med, at vores udeområder bliver brugt af foreninger, organisationer og borgere – og det samme ønsker vi for dette projekt. Samtidig er mødet mellem generationer og samarbejdet med Ældrecenter Thors Bakke vigtig for os,” udtaler skoleleder for Randers Realskole, Hans Myhrmann.

Det er Hedeselskabets datterselskab, HedeDanmark, som har projekteret og gennemfører projektet.

Kontakt for flere oplysninger:

Randers Realskole: Udviklingschef Christian Møller, tlf. 2722 0773.
Hedeselskabet: Kommunikationsdirektør Christian Bogh, tlf. 2034 5030.

Skitsetegning over området udarbejdet af Hedeselskabet

Artikel i Randers Amtsavis 28. oktober 2020.  Læs artikel her

Stregtegning med udsnit af det åbne og grønne haverum

Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. Hedeselskabet arbejder med langsigtet udvikling, benyttelse og beskyttelse af naturen. Vi formidler denne viden mellem praktikere og eksperter, og vi uddeler midler til projekter inden for Hedeselskabets formål. Vi skaber grøn innovation, udvikler og leverer løsninger primært til naturpleje, miljøforbedring og klimatilpasning. Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2019 for ca. 1,7 mia. kr. Læs mere på www.hedeselskabet.dk

Friluftsrådet er paraply for friluftslivet og varetager det samlede friluftslivs interesser. Vi inspirerer danskerne til mere friluftsliv og samtidig forbedrer vi muligheder og vilkår for frilufts- og naturoplevelser – i en rig natur, der er værd at opleve. Læs mere på www.friluftsraadet.dk

 

Fra Jensen Wærums hånd har vi i Randers Stadsarkiv fundet denne arkitekttegning fra 1914, der viser området for Nonnehaven: